Mini privatleasing
Mini privatleasing är ett bra alternativ om du vill köra runt i en helt ny Mini. Med privatleasing får du tillgång till en Mini under en viss period, som ofta är ett par år eller mer, och sedan återlämnar du den när avtalet löper ut. Du betalar en månadsavgift och för vissa avtal gör du en slutbetalning innan du återlämnar bilen.
När du är redo att hitta den perfekta bilen för dig är det viktigt att ta reda på mer om privatleasingavtal. Det finns olika typer av leasing och det är viktigt att förstå vad som är bäst för dig. Särskilt bör du läsa det finstilta extra noga när du tecknar dig för leasing i de allra flesta avtal.
Fördelar med privatleasing av MINI
Det finns många fördelar med privatleasing av MINI. Du behöver inte oroa dig för att bilen ska bli för gammal eller trött. Detta då du lämnar in bilen när avtalet löper ut. Du behöver heller inte oroa dig för att vara ansvarig för kostnader som underhåll och service eftersom dessa delar inkluderades i månadsavgiften i de flesta fall. Bilen kommer indikera när det är servicedags, och då är det bara att svänga förbi en närliggande auktoriserad verkstad på underhåll. Dessutom kan du få fördelar som rabatter eller speciella erbjudanden när du tecknar ett privatleasingavtal.
Med privatleasing är det väldigt enkelt att skapa en budget över bilkostnaderna varje månad. Du betalar alltid samma månadssumma, vilket gör det väldigt överskådligt över tid.
Du kan välja i stort sett fritt bland alla modeller från MINI. Oavsett om du vill ha en familjebil en modell med sportigare egenskaper. Det är vanligt att leasingintervallerna är på tre år. I slutet av denna period kan du bestämma om du vill förlänga avtalet eller byta modell. Du kan självklart säga upp avtalet också om du önskar det.
Många som leasar tycker det är skönt att slippa oroa sig för att tänka på andrahandsvärde och servicekostnader. Sist men inte minst finns det ytterligare en ekonomisk aspekt och det är att du inte behöva binda massa kontanter/sparat kapital, vilket du ofta behöver om du köper en ny bil. Här blir det istället utgifter i form av månadskostnader, istället för en klumpsumma.
Kan jag avbryta avtalet?
Det går i de flesta fall, men ofta får du betala cirka 30–40 % av resterande månadskostnader. Du kan även bli skyldig att betala skillnaden mellan marknadsvärdet och bilens bokvärde. Låt oss göra ett räkneexempel. Marknadsvärdet på din bil är 320 000 kr och bokvärdet hos Mini/BMW Finans är 270 000 kr. Då kan du behöva betala mellanskillnaden på 50 000 kr. Men detta varierar beroende på avtalet, så det är en god idé att läsa det finstilta och fråga säljaren innan du skriver på. Men du kan ha med dig att det går att avbryta avtalet, men att det inte är en så bra affär. Läs mer om att avsluta leasingavtal i förtid hos Lawline.
Vilka kostnader kan tillkomma?
Det beror på hur ditt avtal är utformat, men i de flesta fall tillkommer endast driftkostnader och försäkring. Du kan därmed koppla bort oron för service och reparationer.
Tänk på det här innan du skriver på avtal
Se till att du är medveten om vilka kostnader som kan tillkomma och vad som händer om du vill avbryta avtalet i förtid. Se även till att du förstår vilka kostnader som ingår i det månadsbelopp du betalar, såsom service och försäkring. Om du har några frågor är det viktigt att du ställer dem till säljaren före du skriver på ditt leasingavtal.
Faktorer som påverkar kostnaden
Vid privatleasing av Mini kan månadskostnaden variera lite beroende på vissa val du gör. Här listar vi vad som kan påverka din månadsbetalning.
- Miltal. Ju mer du kör, desto dyrare blir avtalet. Det har bland annat att göra med slitage av bilen.
- Avtalslängd. Ett kort avtal är i regel betydligt dyrare än om du tecknar ett avtal på 36 månader.
- Tillval. Nöjer du dig med originalutförande eller vill du gärna ha lite extra finesser? Tillval drar upp priset.
- Avtalets villkor. Vissa leasingavtal är billiga vid första anblick, men då visar det sig ofta att många saker inte ingår i månadskostnaden.
Om du vill läsa mer om hur du ska tänka kring att köpa eller leasa bil så har Länsförsäkringar satt ihop en gedigen sammanställning. Läs mer i guiden Köpa eller leasa - vad är egentligen bäst?